Máte letos méně peněz na dovolenou? Nechcete se trmácet v přeplněných letadlech? Chcete zažít něco opravdu výjimečného, aniž byste riskovali život či zdraví? Ideálním řešením pro vás je hit příštího léta, který už začíná fungovat ve Velké Británii: virtuální turismus.

Jak to funguje? Nabídka je už teď poměrně široká – od výstupu na Kilimandžáro přes návštěvu nočního Bangkoku či rybaření na jezeře Ukerewe. Tyto zážitky můžete absolvovat, aniž byste opustili pohodlí svého domova. Zástupci cestovní kanceláře totiž pouze namontují některému z místních obyvatel miniaturní webkameru s vysokým rozlišením a rychlým satelitním připojením k internetu. Souprava samozřejmě obsahuje i mikrofon a sluchátka. Zatímco vy sedíte v pohodlném křesle, můžete v reálném čase ve vysoké kvalitě sledovat i poslouchat všechno, co váš najatý zástupce celý den dělá.

Už prožitek celých 24 hodin někde jinde dělá z virtuálního turismu nevšední zážitek, protože zákazníka vtáhne do děje na obrazovce nebo na digitálním projektoru na mnohem delší dobu, než je běžné. Máte tedy možnost lépe se identifikovat s děním na plátně – frustraci rybářů, kteří celý den vytahují samé prázdné sítě si uvědomíte opravdu dokonale. Klíčem k úspěchu virtuálního turismu je právě sdílený zážitek reálného času – zákazník nemůže dopředu vědět, jak rybolov (horský výstup, jízda na motorce) dopadne a co všechno se za daný den přihodí.

U cestovní agentury je možnost připlatit si různé služby navíc. Zaměstnanec agentury vám například celý den může nosit jídlo a pití v závislosti na tom, co zrovna jako virtuální turista zažíváte, takže nebudete ochuzeni ani o africkou či asijskou kuchyni.

Velmi zajímavá je možnost najmout si za příplatek virtuálního překladatele, který simultánně tlumočí, co se zrovna děje. Máte tak jedinečnou možnost nahlédnout do mentálního světa obyčejných lidí, kterým byste nerozuměli ani kdybyste na daném míste fyzicky byli. Tato možnost je poměrně drahá, takže se vyplatí spíše pro větší skupiny virtuálních cestovatelů, kteří se domluví na jednom společném virtuálním zájezdu. Do budoucna se ale počítá s automatickým rozpoznáváním hlasu u hlavních světových jazyků a jejich mechanickým překladem, což tuto variantu výrazně zlevní.

Nejdražší variantou je pak možnost místního obyvatele z webkamerou přímo ovládat a říkat mu, co má udělat, kam přesně jít a kam se podívat (většinou k tomu potřebujete i virtuálního překladatele). Tato varianta však ztrácí cestovatelské kouzlo vidění světa cizíma očima.

Většina klientů si zatím pořizuje právě jeden celý den, výpravu je tedy možné zvládnout i přes víkend, takže si můžete šetřit dny dovolené. Masovější využívání této služby nejenže vytvoří nová pracovní místa v turistických destinacích, ale výrazně přispěje i k redukci tvorby skleníkových plynů z nadměrného užívání letadel. Pokud je zájezd vhodně koncipován, dozvíte se o životě v dané zemi mnohem víc než při upoceném focení hlavních památek. 

A můj zatím nejoblíbenější zájezd? Šestnáctihodinová směna v čínské továrně na boty byla poučná, ale trochu depresivní, takže zatím vede jeden celý den v kůži řidiče rikši v neuvěřitelně rušném provozu v Dháce. V sobotu se chystám bezpečně opít a vyhrát nebo prohrát spoustu peněz v Las Vegas...