Obloha plná dronů, celá třída napojená na sdílenou virtuální realitu, sluchátka zabudovaná rovnou do ucha, brýle napojené na internet - to už není sci-fi, ale realita. Není ještě běžná, protože je zatím trochu drahá, což ale nebude trvat věčně.

Stoupenci Trumpa, Brexitu, Kaczynského, Orbána i Putina mají proto velkou intuitivní pravdu v tom, že cítí, že se věci kolem nich mění příliš rychle, aniž by nutně oni sami chápali, co se vlastně děje. A navíc často stárnou a někdy jim i docházejí peníze, což každého trochu znervózní. Volbou těchto lidí je pak silný vůdce, který nás uvede zpět do jakéhosi zlatého věku, kde přestanou dnešní komplexní problémy existovat.

Obava z měnícího se světa je jistě oprávněná a neměli bychom se kvůli ní konzervativním voličům vysmívat. Nicméně jejich představa politicky motivovaného návratu kamsi zpět do vysněného jednoduchého a přehledného světa, je pouhou fantazií. Například zákaz internetu by vedl k celé řadě tragédií, neboť miliony lidí jsou dnes existenčně závislí na globální propojené technologii, ať už ve zdravotnictví, logistice, zemědělství či komunikaci.

Špatnou zprávou pro milovníky starých pořádků je, že pokrok ve smyslu vývoje se nedá jen tak zastavit, jak se o tom přesvědčili například Číňané a Japonci, kteří to po staletí zkoušeli. Nezapomínejme navíc, že lidé vynalézají technologie primárně proto, aby si práci ulehčili, ne aby si ji přidělávali, a proto je levná a dostupná technologie zpravidla velice populární.

Pokud si přečteme dnešní noviny, zjistíme, že důležitá témata klíčová pro naši budoucnost, která často mají i závažné etické roviny, politici vůbec neřeší či je odsouvají do pozadí. Prostor pak dostávají krátkozraké a omezené výkřiky jednotlivých aktérů aktuálního “skandálu”. Takto nemá vypadat politický dialog ve 21. století, a není proto divu, že řada lidí je ze stavu věcí veřejných znechucená.  

Stávající české parlamentní strany jsou produktem sporů z konce 90. let 20. století, které nás spíš obrací do minulosti. Pokud nám opravdu záleží na budoucnosti, je třeba do parlamentu dostat nové strany. Takové, které nás na budoucnost lépe připraví. Piráti i Zelení se o to snaží, a upřímně doufám, že se obě do parlamentu dostanou. Jejich menšinový hlas je ve veřejném prostoru velmi důležitý.

Dalším klíčovým politickým tématem, které si zasluhuje naši pozornost, je vzdělávání. Abychom se mohli my i naše děti na měnící se svět připravit, musíme se všichni lépe a s chutí vzdělávat. Vzdělávání je proces, ne stav nebo titul. Představa, že diplom inženýra z Vysoké školy ekonomické z roku 1977 z vás dělá dodnes automatického odborníka na globální finančnictví, je nebezpečná, neboť pokud jste se od roku 1977 nic nového o ekonomice nenaučili, tak vám váš zarámovaný diplom zdaleka nestačí.

Proto jsme založili novou stranu 5 % pro vzdělávání, která má jasnou prioritu: prosazovat ve veřejném prostoru myšlenku kvalitního moderního vzdělávání pro všechny. Takové vzdělávání vychází z osobních vloh a potřeb každého, neexistuje jednotný “mustr”, Více si přečtěte na www.petprocent.cz.

Důraz na vzdělávání může vypadat monotematicky, nicméně je dobré si uvědomit, že kvalitní vzdělávání je úhelným kamenem pro řadu dalších klíčových politických témat, ať už je to změna klimatu, situace na Středním východě či postoj k přijetí eura.

Nevzdělaná populace i populace, která se nechce dále vzdělávat, je závažnějším ohrožením národní bezpečnosti než 1000 kalašnikovů ve špatných rukách. Je to vidět i ve volbách, kdy jsou voliči manipulováni tak, aby se do politiky dostali lidé, kteří prosazují zájmy cizích režimů. Mediálně (funkčně, čtenářsky, finančně i jinak) gramotná, vzdělaná společnost je proti takovým útokům mnohem odolnější.

Nové strany by měly být financovány transparentně, což dnes není technologicky žádný problém. Proto jsme vytvořili i HitHit kampaň, kde může každý přispět na transparentní účet. Jedině tak se můžeme zbavit oligarchizace politiky, kdy je potřeba hlavně bohatý sponzor, jinak strana nefunguje. Tento bohatý sponzor pak má svoje zájmy, na které se prostřednictvím strany zaměří. To je celkem pochopitelné, nicméně to tak být nutně nemusí.

Pokud Vás myšlenka nové strany zaujala, budeme rádi za její sdílení, které má v dnešní době velkou cenu, i za příspěvek na www.hithit.com/cs/project/3195/5-pro-vzdelavani, za nějž vás velice rádi odměníme.