Prvním důvodem jsou témata, na která je Obama schopen přivést pozornost, i když zřejmě nebude mít sílu je prosadit v takové formě, v jaké by si sám přál. Jsou to například rovné příležitosti ve vzdělávání, kdy je důležitým principem, aby i děti chudých rodičů dostaly možnost získat kvalitní vzdělání. Dále je to téma životního prostředí, které bylo kvůli hluboké ekonomické krizi odsunuto do pozadí, nicméně před ním nelze dlouhodobě strkat hlavu do písku. Obamovým tématem je i zdůrazňování pozitivního přínosu diverzity pro americkou společnost, a to jak z etnického hlediska, tak i z hlediska sexuální orientace. Na Středním východě bude Obama zdůrazňovat nutnost vyváženějšího přístupu v otázce izraelsko-palestinského konfliktu. V neposlední řadě Obama upozorňuje na řadu těžkostí, kterým dlouhodobě čelí americká střední třída. Už jenom to, že díky prezidentovi tato témata nezapadnou, hraje důležitou roli ve formování veřejné debaty, která pak má i konkrétní výstupy. Obama navíc nebude svázán myšlenkami na znovuzvolení, takže si bude moci dovolit říkat i nepříjemné pravdy a prosazovat nepopulární názory.

Druhým důvodem pro důležitost Obamova vítězství je, že jako prezident je Obama reálně schopen zablokovat řadu pochybných návrhů zákonů i zbrklých nápadů na vojenská řešení problémů. Předchozí čtyři roky jasně ukázaly, že se nejedná o žádného naivního či radikálního socialistu, nýbrž spíše o přemýšlivého až opatrného člověka, který je schopen naslouchat názorům ostatních a je si plně vědom následků svých činů. To, že může ať už prezidentským vetem či jako vrchní velitel ozbrojených sil rozumně zatáhnout za záchrannou brzdu se bude v následujících čtyřech bouřlivých letech zřejmě dost hodit.

Dalším důvodem, proč na Obamově vítězství záleží, je přesvědčivá diskreditace zastaralého republikánského ekonomického modelu u voličů. Romneyho a Ryanův plán zahrnoval de-facto likvidaci státních programů na podporu chudých a střední třídy, snížení daní pro korporace a bohaté či deregulaci státního dohledu. Podle nich je tento přístup dobrý pro Ameriku, protože když se daří bohatým, tak se prosperita postupně rozšíří na celou společnost. Je důležité, že voliči vyslali jasný signál, že se na tyto fráze už nedají nachytat. Se zvyšováním nerovnosti totiž Spojeným státům reálně hrozí, že se dostanou na úroveň mnoha zemí Latinské Ameriky, kde se bohatým dlouhodobě daří velmi dobře, ale na zbytek společnosti to žádné pozitivní dopady nemá. Obamovo vítězství je důležité, protože umožňuje uvažovat o nových pragmatických přístupech a řešeních, které budou Američané potřebovat, pokud chtějí přímo konfrontovat závažné problémy, se kterými se jejich země potýká. Že se nebude navzdory symbolickému datu jednat o žádnou velkou říjnovou socialistickou revoluce potvrzuje například i to, že Obamu proti Romneymu nakonec podpořil i tržně-pravicový The Economist.